Open Nav

Vlhovec žlutohřbetý
(Cacicus cela)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Vlhovec žlutohřbetý

  • Domovina

    od Panamy po střední Brazílii

  • Biotop

    otevřené lesy, pampy

  • Potrava

    hmyz, ovoce

  • Velikost

    hmotnost až 104 g
    délka těla až 28 cm

Vlhovec žlutohřbetý je poměrně štíhlý pěvec s dlouhým ocasem, modrýma očima a světle žlutým silným zobákem. Samice jsou vždy o něco menší a jejich zbarvení není tak výrazné. V období hnízdění vytváří velké kolonie. Na jednom stromě tak může být až stovka hnízd. Každé hnízdo má tvar podlouhlého vaku o délce 40 cm a je zavěšené až na samém konci větve. Vchod je umístěn nahoře. O stavbu hnízda, sezení na vejcích i o výchovu mláďat se stará výhradně samice. 

Zajímavosti:
- samci vlhovce žlutohřbetého jsou hlasově velmi nadaní, jsou mistry v napodobování nejrůznějších hlasů
- v období hnízdění je zpěv vlhovců slyšitelný na značné vzdálenosti.

Ochrana druhu
Není ohrožen.

Vlhovec žlutohřbetý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín