Open Nav

Vikuňa
(Vicugna vicugna)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Vikuňa

  • Domovina

    Peru, Chile, Bolívie, Argentina

  • Biotop

    puna-pouštní náhorní plošiny And ve výškách 3500 – 4800 m.n.m.

  • Potrava

    byliny, keře

  • Velikost

    hmotnost 35-65 kg
    výška těla 70-120 cm

Vikuňa má pozoruhodnou stavbu dolních řezáků, u kopytníků zcela výjimečnou. Na vnější straně jsou jako u hlodavců kryty tvrdou sklovinou a neustále dorůstají. Část dospělých samců žije s harémem dvou až tří samic a jejich mláďat. Ostatní mladí a dospělí samci tvoří společná stáda. Každé stádo si po celý rok hájí dvě území – jedno v údolí pro pastvu, kde se zdržují přes den, druhé výše položené, kde tráví noc. Samice po březosti 11 měsíců porodí 1 mládě. Kolem jednoho roku jsou mladé samičky vyhnány z rodné skupiny. Samci jsou v tuto dobu již schopni žít samostatně a založit si vlastní harém.

Zajímavosti:
- vysokohorskému prostředí je přizpůsobena nejen kvalitní srstí, ale i vlastnostmi krve, má také větší srdce a plícei 
- vlna vikuní je kromě hedvábí nejtenčí a nejjemnější ze všech přírodních materiálů.

Ochrana druhu:
Není ohrožena.

Vikuňa

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín