Open Nav

Tučňák Humboldtův
(Spheniscus humboldti)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Tučňák Humboldtův

  • Domovina

    pobřeží Chile a Peru

  • Biotop

    otevřené moře, pobřeží

  • Potrava

    mořské ryby

  • Velikost

    hmotnost 3,5-5 kg
    délka těla 56-66 cm

Typickým zbarvením tučňáků je černý hřbet a bílé břicho. Nemají duté kosti, neumí létat, skvěle však plavou a potápí se. Mají dobrý čich a zrak, oči jsou adaptovány na vidění pod vodou. Vytvářejí hnízdní kolonie, které obsahují stovky jedinců. Je pro ně typická monogamie. Partneři jsou si věrni po několik sezón nebo i po celý život. V období rozmnožování se projevují hlasitým troubením a složitými rituály. Tito tučňáci hnízdí v dutinách, puklinách či norách, na přímém slunci by totiž trpěli přehřátím. Samička snáší 1-2 vejce, rodiče o mláďata pečují 3-4 měsíce.

Zajímavosti:
- patří k nejteplomilnějším tučňákům
- při plavání dosahuje rychlosti až 7,5 km/h., potopí se až do hloubky 10-20 metrů.

Ochrana druhu:
Patří mezi druhy ohrožené vyhubením.

Tučňák Humboldtův

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín