Open Nav

Sup hnědý
(Aegypius monachus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Sup hnědý

  • Domovina

    střední Asie, střední Evropa, Pyrenejský poloostrov

  • Biotop

    horské oblasti

  • Potrava

    mršiny

  • Velikost

    hmotnost 7-12,5 kg
    délka těla 98-107 cm

Sup hnědý je největším zástupcem tzv. starosvětských supů (novosvětští supi jsou američtí kondoři) a současně největším ptákem Evropy. Váží 12 kg, v rozpětí křídel dosahuje dosahuje 2,5 m. Nežije až tak společensky, jak je známo u jiných druhů supů. Většinou je vidět sám nebo v párech. Partneři si hnízdo staví na stromech, může mít 1 m na výšku a v průměru až dva metry. Samice snáší jediné vejce, na sezení se oba rodiče střídají 55 dní. O mládě pečují 4 měsíce.

Zajímavosti:
- na hnízdě sedí tak pevně, že není možné jej bez násili z hnízda vyhnat
- v ČR byl zastižen naposledy v roce 1929.

Ochrana druhu
Na většině území mizí a celosvětově je klasifikován jako zranitelný. Je zařazen na listinu ohrožených druhů IUCN.

Sup hnědý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín