Open Nav

Pelikán australský
(Pelecanus conspicillatus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Pelikán australský

  • Domovina

    Austrálie, Nová Guinea, Fidži, část Indonésie

  • Biotop

    vodní plochy

  • Potrava

    ryby

  • Velikost

    hmotnost 4-10 kg
    výška 1,6-1,8 m

Patří mezi středně velké pelikány. Je celý bílý s černými končetinami a částečně i křídly. Žije a hnízdí ve skupinách, ty však tvoří jednotlivé páry. Samice snáší 1-3 vejce do mělkého dolíku v zemi nebo písku. Mláďata se líhnou po 32-35 dnech. Rodiče je nejprve krmí rozmělněnou potravou, kterou si mladí pelikáni berou z hrdelních vaků. Po opuštění hnízda si potravu hledají sami.

Zajímavosti:
- v případě, že má pár více mláďat, přežívá pouze to první, které je větší a své mladší sourozence většinou zabije.

Ochrana druhu
Není ohrožen.

Pelikán australský

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín