Open Nav

Panda červená
(Ailurus fulgens)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Panda červená

  • Domovina

    Nepál, severní Indie, severní Barma, jižní Čína

  • Biotop

    horské lesy

  • Potrava

    bambus, ovoce, hlodavci, vejce ptáků

  • Velikost

    hmotnost 3-6 kg
    délka 51-63 cm, ocas 30-50 cm

Panda červená je jedním z nejvýše žijících zvířat. Běžně se vyskytuje v nadmořských výškách od 2000 m n. m., ale i převyšujících 4000 m n. m. Svým vzhledem připomíná spíše mývala než medvěda. Aktivní je nejvíce ráno a odpoledne, přes den většinou spí. Výborně šplhá. Pandy žijí samotářsky, vyhledávající se jen v době rozmnožování. Po březosti 114-145 dnů samice porodí většinou 1-2 mláďata. Váží asi 100 g, dva týdny jsou úplně holá, slepá, a bezmocná. Samice o ně sama pečuje téměř 1 rok.

Zajímavosti: 
- pandy jsou schopny stát na zadních nohách jako člověk po dobu až 30 sekund, některé pandy dokáží takto urazit i několik metrů.

Ochrana druhu
Pandy jsou ohroženy úbytkem přirozeného prostředí. V Číně ročně zemře 10 000 pand v důsledku odlesňování. 

Panda červená

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín