Open Nav

Nestor kea
(Nestor notabilis)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Nestor kea

  • Domovina

    Jižní ostrov Nového Zélandu

  • Biotop

    horské oblasti

  • Potrava

    nektar, hmyz, bobule, mršiny

  • Velikost

    hmotnost 0,8-1 kg
    výška 46-50 cm

Nestor kea je v dospělosti velký zhruba jako vrána. Své jméno získali podle jejich typického volání „kee-aaa". Většinu času tráví ve skupinách 30-40 jedinců, ve kterých existuje přísná a složitá hierarchie. Nestorové tvoří páry na celý život. Na vejcích sedí 24 dní pouze samice, samec ji však po celou dobu krmí. Po vylíhnutí se o mláďata starají oba rodiče po dobu 13 týdnů.

Zajímavosti:
- svým vzhledem tento inteligentní papoušek připomíná spíše obtloustlého dravce
- v zimě se keové z nedostatku potravy živí mršinami zvířat.

Ochrana druhu
Do roku 1986 farmáři papoušky hojně stříleli kvůli podezření, že jim usmrcuje ovce. Poté začali být chráněni. V současně době se počty keů odhadují na 5 000 jedinců.

Nestor kea

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín