Open Nav

Kotul veverovitý
(Saimiri sciureus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Kotul veverovitý

  • Domovina

    Kolumbie, severní Peru, SV Brazílie

  • Biotop

    řídké deštné lesy na březích řek

  • Potrava

    ovoce, pupeny, semena, hmyz

  • Velikost

    hmotnost 0,6-1,4 kg
    délka 25-32 cm, ocas 37-44 cm

Kotulové jsou vysoce společenská zvířata, která vytvářejí až stohlavé tlupy. V jednotlivých skupinách je přesný hodnostní žebříček. Při označování teritoria používají vlastní moč, kterou chytají tlapkami a parfémují si jí i dlouhé ocasy. Kromě toho nadřízení jedinci natírají svou močí jedince podřízené. Samice po březosti necelé tři měsíce rodí 1 mládě. Nejprve jej nosí na hrudi, později na hřbetě.

Zajímavosti:
- mozek kotula je v poměru k tělesné hmotnosti zhruba 2x větší než u člověka. Nejvyvinutější jsou však ty části, které zodpovídají za koordinaci pohybu 
- nemají rádi příliš šťavnatou potravu, pokud ji dostanou, vysoušejí ji špičkou ocasu 
- byli prvními primáty v kosmu.

Ochrana druhu 
Není ohrožen.

Kotul veverovitý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín