Open Nav

Klokan rudokrký
(Macropus rufogriseus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Klokan rudokrký

  • Domovina

    JV Austrálie, Tasmánie

  • Biotop

    buš

  • Potrava

    tráva, byliny, listy

  • Velikost

    hmotnost 11-27 kg
    délka 65-93 cm

Klokani jsou typickými zástupci řádu vačnatců. Nejsou schopni normální chůze, pohybují se skoky po zadních nohou. Žijí v rodinných nebo příbuzných skupinách, které nemají žádného vůdce. Po březosti trvající 30 dní se rodí jedno mládě.  Je slepé, holé a váží méně než jeden gram. Vyšplhá se do vaku po matčině srsti a přisaje ke struku. Ve vaku zůstane 40 týdnů, nejdéle ze všech druhů klokanů. Několik měsíců po narození začíná malý klokan žrát trávu a listy.

Zajímavosti:
- klokaní samice může mít až 3 mláďata najednou. Nejstarší mládě již vak skoro opustilo, druhé je přisáté k bradavce a třetí je v děloze ve stadiu oplodněného vajíčka. 
- díky husté srsti je výborně chráněn před mrazem. V Anglii v roce 1940 dokonce zdivočel a na 2 místech žije dosud. 

Ochrana druhu 
Není ohrožen.

Klokan rudokrký

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín