Open Nav

Kapybara
(Hydrochaeris hydrochaeris)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Kapybara

  • Domovina

    od Panamy po severní Argentinu

  • Biotop

    pobřežní pásmo řek

  • Potrava

    tráva, vodní rostliny, listí, ovoce

  • Velikost

    hmotnost 50-70 kg
    délka 100-130 cm

Kapybary jsou největší hlodavci na světě. žijí v malých skupinkách o 30 jedincích. Skupinu obvykle tvoří dospělý samec s harémem partnerek. Jsou to výborní plavci, pod vydrží 8-10 minut. V nebezpečí vždy utíkají do vody. Ve vodě probíhá i páření. Samice je březí pět a půl měsíce, jednou nebo dvakrát do roka přivádí na svět 2-8 mláďat. Jsou dokonale vyvinutá. Velmi brzy přijímají pevnou potravu, matka je kojí zhruba 4 měsíce.

Zajímavosti:
- samičky jsou větší než samci
- pohlaví nejde na první pohled rozlišit, protože pohlavní orgány jsou ukryty ve zvláštním kožním záhybu
- chycená mláďata se dají snadno ochočit,jsou pak velmi přítulná.

Ochrana druhu:
Vinou intenzivního lovu klesají, není však prozatím ohrožena.

Kapybara

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín