Open Nav

Zoborožec kaferský
(Bucorvus leadbeateri)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Zoborožec kaferský

  • Domovina

    od jižní Keni po JIhoafrickou republiku

  • Biotop

    savana

  • Potrava

    hmyz, záby, hlodavci, ovoce

  • Velikost

    hmotnost 2,1-6,1 kg
    délka těla 90-100 cm

Společným znakem zoborožců je mohutný, špičatý zobák, který ještě umocňuje rohovitý nástavec. Je však vyztužen trámci vyplněnými vzduchem, není pro ptáka tak těžký, jak by se mohlo zdát. Zoborožec kaferský je největším zástupcem skupiny. Většinu dne tráví na zemi, létat ale umí. Žije ve skupinách čítajících 2 až 8 jedinců, kteří spolu nejen loví, ale podílí se i na výchově mláďat. Skupině velí dominantní pár. Hnízdo je umístěno v dutině velkého stromu samice nejsou v hnízdní dutině zazděny. Ze dvou mláďat zpravidla přežívá pouze to starší. 

Zajímavosti:
- nízká reprodukční schoopnost, podle výzkumů se jedné skupině podaří odchovat 1 mládě v průměru za 9 let 
- teritoriální pták, který aktivně brání své území před ostatními jedinci stejného druhu.

Ochrana druhu
Není ohrožen.

Zoborožec kaferský

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín