Open Nav

Zoborožec hrubozobý
(Ceratogymna atrata)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Zoborožec hrubozobý

  • Domovina

    střední a západní Afrika

  • Biotop

    nížinné pralesy

  • Potrava

    ovoce, hmyz

  • Velikost

    hmotnost 907-1600 g
    délka těla 60-70 cm

U tohoto druhu zoborožce je výrazný pohlavním dimorfismus. Zatímco samec je celý černý, samice má rezavohnědou hlavu a krk. Po většinu roku žije v párech nebo v malých rodinných skupinách o 3 až 5 jedincích. Při hledání potravy mimo období hnízdění se však ptáci sdružují do skupin až 40 jedinců.  Hnízdo zoborožců se nachází v dutině stromu ve výšce 10– 23 metrů. Na zazdívání dutiny se podílí samec i samice. Při rozmnožování často spolupracují i další členové rodinné skupiny - mláďata odchovaná v předchozích letech. 

Zajímavosti:
- nejčastěji ze všech zoborožců byl pozorován při pití vody
- 90 % potravy tvoří ovoce včetně fíků a plodů olejnice guinejské.

Ochrana druhu:

Jeho početnost klesá, není ale ohrožen.

Zoborožec hrubozobý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín