Open Nav

Želva pralesní
(Geochelone denticulata)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Želva pralesní

  • Domovina

    sever Jižní Ameriky

  • Biotop

    deštný prales

  • Potrava

    ovoce, tráva, byliny

  • Velikost

    hmotnost 11-15 kg
    délka těla až 70 cm

Želva pralesní je třetí největší suchozemskou želvou. Samci dorůstají průměrně 40 cm, samice 60 až 75 cm. Dospělí jedinci jsou převážně býložravci, mláďata však upřednostňují živočišnou potravu. Samička po páření snáší 2-15 vajec, malé želvičky se líhnou po 105-202 dnech. Po vylíhnutí měří 4 cm. Dospívají v osmém až desátém roce života.

Zajímavosti:
 
- jihoamerická katolická církev považuje tyto želvy za ryby. To je také důvod, proč jsou během velikonočního půstu ve velkém konzumovány. 

Ochrana druhu
Stejně jako ostatní suchozemské želvy je zařazena mezi "citesové" druhy.

 

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín