Open Nav

Želva podlouhlá
(Indotestudo elongata)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Želva podlouhlá

  • Domovina

    jižní a JV Asie, část SV Indie

  • Biotop

    tropické lesy

  • Potrava

    listí, ovoce, červi

  • Velikost

    hmotnost až 3,5 kg
    délka těla 34 cm

Má protáhlý krunýř s černými skvrnami na každé šupině krunýře. Typické jsou velké oči, želva tak dobře vidí i za šera. Svou stavbou těla je uzpůsobena k hrabání v měkkém a vlhkém terénu nebo silné humusové vrstvě. Období sucha přečkává částečnou estivací, kdy několik dní dodržuje úplný klid. Sameček je při páření agresivní, kouše samici do hlavy, krku a předních noh. Samička pak vyhrabe 15-20 cm hluboké hnízdo, do kterého snáší 2–5 velkých vajec. Po 100-170 dnech se líhnou malé želvičky.

Zajímavosti:
- sameček při páření vydává hlasité chraplavé zvuky.

Ochrana druhu
Uvedena v příloze CITES II. Ohrožuje ji hromadný sběr pro jídlo a úbytek tropických pralesů.




zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín