Open Nav

Želva chilská
(Geochelone chilensis)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Želva chilská

  • Domovina

    Argentina a Paraguay

  • Biotop

    polopouště, pouště

  • Potrava

    traviny, sukulenty, plody

  • Velikost

    hmotnost až 1,5 kg
    délka těla 25 cm

Tato středně velká suchozemská želva je nejmenším zástupcem rodu Geochelone. Pohlaví je u tohoto druhu poměrně těžko rozpoznatelné. Nicméně samci jsou zpravidla menší a mají o něco delší ocas. Poměrně dlouhou část roku přečkává v hybernovaném stavu, a to nejen v zimě, ale i v letních měsících. V období námluv a páření jsou samci velmi teritoriální, své protivníky aktivně napadají. Samice snáší za rok až 3 snůšky, v každé je kolem 7 vajec.Malé želvy se líhnou po 12-16 měsících.

Zajímavosti:
- I když je z celé skupiny rodu Geochelone nejmenší, je nejbližší příbuznou obří galapážské želvy sloní.

Ochrana druhu

Ohrožený druh.

Želva chilská

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín