Open Nav

Zebra stepní
(Equus quagga)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Zebra stepní

  • Domovina

    střední, východní a jižní Afrika

  • Biotop

    savana

  • Potrava

    tráva

  • Velikost

    hmotnost 175-386 kg
    délka těla 217-246 cm

Zebry patří do čeledi koňovitých, mají skvělý zrak, sluch i čich. Žijí v rodinném stádu o počtu 4-8 jedinců. Vede jej dospělý hřebec a tvoří několik klisen s jejich mláďaty. Samci nejsou teritoriální, což souvisí s toulavou povahou těchto zeber. Svoje stádo si chrání, ale nejsou tak agresivní jako ostatní druhy zeber. Samice je březí 12-13 měsíců. Rodí pouze jedno mládě, matka je mlékem přikrmuje až 16 měsíců.

Zajímavosti:
- kombinace černých a bílých pruhů slouží k vzájemnému rozeznávání, pomáhá k regulaci teploty těla, rozostřuje obrys těla, čímž mate predátory
- zebry nejsou vytrvalí běžci, brzy se unaví
- u tohoto poddruhu zebry stepní mají mláďata hřívu. Jak však dospívají, hříva se ztrácí a u dospělých chybí úplně.

Ochrana druhu
Není ohrožena.

Zebra stepní

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín