Open Nav

Výr bělavý
(Bubo lacteus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Výr bělavý

  • Domovina

    subsaharská Afrika

  • Biotop

    savany

  • Potrava

    damani, perličky, frankolíni, ježci

  • Velikost

    hmotnost 2-3 kg
    délka těla 53-61 cm

Od všech sov se odlišuje růžovými horními víčky nápadně kontrastujícími s tmavou oční duhovkou, což má druhově signalizační význam. Ozývá se hlubokým vrčením, jež střídá nezvykle vysoké pískání. Patří mezi noční ptáky, hřaduje ve vysokých stromech. Samice klade v průměru dvě vajíčka, na kterých sedí 35-38 dní. Na hnízdě zůstává po celou dobu inkubace, na samci zůstává lov potravy a krmení partnerky. Nejprve krmí první mládě, pokud je potravy nedostatek, krmí pouze toto mládě. V blízkosti rodičů se mladé sovy zdržují až do věku tří měsíců.

Zajímavosti: 
-
Výr bělavý je největší sovou afrického kontinentu
- ve světovém měřítku jí patří třetí místo za ketupou Blakistonovou a výrem velkým.

Ochrana druhu:

V místě výskytu vzácný, zařazen v CITES II.

Výr bělavý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín