Open Nav

Velbloud dvouhrbý
(Camelus bactrianus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Velbloud dvouhrbý

  • Domovina

    Střední Asie a Mongolsko

  • Biotop

    polopouště a pouště

  • Potrava

    pouštní vegetace

  • Velikost

    hmotnost až 650 kg
    délka těla až 380 cm

Velbloudi patří společně s lamami do skupiny tzv. mozolnatců. Našlapují na první tři prstní články, zespodu kryté pružným mozolem. Jsou to mimochodníci, zvedají vždy obě pravé nebo levé nohy najednou. Životu v pouštích jsou skvěle přizpůsoben, ať už se to týká silně zahuštěných výkalů a moči, nízké frekvence dýchání nebo schopnosti vydržet dlouhé týdny bez vody. Žijí ve stádech až o 30 zvířatech, které vede dominantní samec. Po březosti 13 měsíců samice porodí jedno mládě. Kojí ho zhruba 1 rok.

Zajímavosti:
- velbloud dvouhrbý=drabař, velbloud jednohrbý=dromedár
- když jsou žízniví, dokáží za 10 minut vypít až 110 litrů vody, část vody je vázána v tuku vyplňujícím oba hrby
- je to jediný savec, který dokáže pít slanou vodu.

Ochrana druhu 
Ve volní přírodě ohrožen vyhynutím, v domácích chovech početný.

Velbloud dvouhrbý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín