Open Nav

Tygr ussurijský
(Panthera tigris altaica)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Tygr ussurijský

  • Domovina

    ruský Dálný východ, severní Čína a Korea

  • Biotop

    smíšené lesy

  • Potrava

    jeleni, divoká prasata, ryby,

  • Velikost

    hmotnost až 300 kg
    délka těla až 280 cm

Tygr je největší žijící kočkovitou šelmou a jednou z největších šelem vůbec. Ze smyslů jsou nejdůležitější výborný zrak a sluch, čich je poměrně slabý. I přes svoji velkou sílu a bystré smysly tygr tráví na lovu dlouhé hodiny, neboť z deseti pokusů je úspěšný pouze jedenkrát. Tygrovi vyhovuje samotářský způsob života, do párů se sdružuje pouze v období rozmnožování. Samice po březosti 90 – 112 dnů rodí 1-6 mláďat. Kojí je 5-6 měsíců, mláďata však s matkou zůstávají až 3 roky.

Zajímavosti:
- lidožraví jedinci se u tygrů vyskytují nejčastěji ze všech kočkovitých šelem
- ve volné přírodě se počet tygrů ussurijských odhaduje na 500 ks, ve světových zoo jich žije nejméně 1000 ks.

Ochrana druhu
Druh ohrožený vyhynutím, přísně chráněn.

Tygr ussurijský

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín