Open Nav

Turako žlutozobý
(Musophaga rossae)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Turako žlutozobý

  • Domovina

    centrální Afrika

  • Biotop

    pobřežní husté lesy

  • Potrava

    semena, ovoce, květy, termíty

  • Velikost

    hmotnost 390-440 g
    délka těla 51-54 cm

Stejně jako ostatní turakové je i turako žlutozobý velmi špatný letec. Díky zvláštně tvarovaným prstům ale umí výborně šplhat po větvích. Turakové jsou velmi teritoriální a agresivní vůči jiným ptákům, a to včetně dravců. Žijí v párech nebo malých skupinkách. V místech bohatých na potravu ale mohou vytvářet i početná hejna. Pár si staví hnízdo z větví na stromě. Samička snáší 1-2 vejce, mláďata se líhnou po 26 dnech. Hnízdo opouští ještě před vzlétnutím. Obratně lezou v jeho okolí, kde se o ně rodiče dál starají.

Zajímavosti:
- turakové jsou příbuzní kukačkám, papouškům a hoacinům, nejblížší příbuzní jsou právě hoacinové.

Ochrana druhu  
Není ohrožen.

Turako žlutozobý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín