Open Nav

Turako bělobřichý
(Corythaixoides leucogaster)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Turako bělobřichý

  • Domovina

    východní rovníková Afrika

  • Biotop

    savany

  • Potrava

    květy, plody

  • Velikost

    hmotnost 170-250 g
    délka těla 50 cm

Turakové jsou středně velcí ptáci, obvykle nápadně zeleně a červeně zbarveni. Většina druhů má na hlavě chocholku. Sameček turaka bělobřichého má černý zobák, samička zelenavý, v době toku žlutý. Žijí v párech. V době hnízdění jsou silně teritoriální, k ostatním turakům jsou nekompromisní. Hnízdo na stromě má podobu malé plošinky z větviček. Samice snáší 2-3 vejce, na kterých sedí střídavě se samcem 27-28 dní. Společně pečují o vylíhlá mláďata.

Zajímavosti: 
- jejich měkké peří obsahuje barvivo turakoverdin (zbarvení do zelena) a barvivo turacin (barví krycí letky do purpurova)
- barviva obsahují měď, z peří pestrých pralesních druhů turaků lze získat z jednoho ptáka až 8 mg mědi.

Ochrana druhu: 
Není ohrožen.

Turako bělobřichý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín