Open Nav

Trubač agami
(Psophia crepitans)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Trubač agami

  • Domovina

    Jižní Amerika severně od Amazonky

  • Biotop

    vlhké tropické pralesy

  • Potrava

    ovoce

  • Velikost

    hmotnost 1-1,5 kg
    délka těla 45-52 cm

Trubačové žijí v dobře organizované skupině, kterou zpravidla tvoří 3 dospělí nepříbuzní samci, 2 dospělých nepříbuzných samic a několik nedospělých ptáků. Skupina tvrdě obhajuje svůj okrsek proti jiným skupinám. Hnízdní strategie trubačů se nazývá kooperativní polyandrií a je velmi vzácná. Vyskytuje se jen u osmi dalších ptačích druhů. Tři nejvýše postavení samci se páří s jedinou dominantní samicí, přičemž dominantní samec obstará asi dvě třetiny kopulací. Ostatní členové skupiny jen pomáhají s výchovou mláďat. Samice snáší 2-4 vejce do dutiny kmene. Na vejcích sedí dominantní samice a samec. Vylíhlá mláďata seskočí druhý den po vylíhnutí dolů na zem.

Zajímavosti:
- mají vynikající sluch, indiáni často nechávají své vesnice hlídat krotkými trubači

Ochrana druhu
Není ohrožen.

Trubač agami

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín