Open Nav

Toko žlutozobý
(Tockus flavirostris)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Toko žlutozobý

  • Domovina

    jižní poddruh Namibie, Botswana a Zimbabwe, východní poddruh Somálsko, Etiopie a Keňa

  • Biotop

    křoviny, okraje lesa

  • Potrava

    hmyz, bobule, ovoce

  • Velikost

    hmotnost 0,2 kg
    délka těla 56 cm

Všech 44 druhů zoborožců patří do příbuzenstva ptáků řádu srostloprstých-např. dudků, ledňáčků, vlh. Všichni zoborožci mají srostlé dva první krční obratle, což je u ptáků ojedinělý jev. Dalším neobvyklým znakem jsou vlasová pírka v podobě řas na horním víčku. Žijí v párech nebo v malých skupinkách okolo 12 ptáků. Hnízdí v dutinách stromů, samice snáší 2-6 vajec. Hnízdní dutinu zazdívá samice, které samec přináší mazlavou hmotu v zobáku. Zůstane pouze úzká skulinka, kterou samec podává potravu. Mláďata se líhnou po 24 dnech. Následně samice rozbije zazděný otvor, dutinu opustí a společně se samcem přes měsíc pečuje o mláďata.

Zajímavosti:
- v mnoha afrických vesnicích je chovají jako domácí ptáky
- při hnízdění příbytky neznečišťují, samice i mláďata vykonávají svoji potřebu úzkou škvírou ven z hnízda.

Ochrana druhu
Není ohrožen.

Toko žlutozobý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín