Open Nav

Tapír jihoamerický
(Tapirus terrestris)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Tapír jihoamerický

  • Domovina

    od Kolumbie a Venezuely po Argentinu

  • Biotop

    deštný prales

  • Potrava

    listí, rostliny, plody

  • Velikost

    hmotnost 250 kg
    délka těla 2 m

Tělo tapíra je tvarově podobné prasatům, nohy jsou však poměrně vysoké a štíhlé. Typický je pro ně krátký pohyblivý chobot. Nejbližšími příbuznými jsou nosorožci, koně a zebry. Mají ostrý čich, skvělý sluch, horší zrak. Výborně plavou a potápí se. Prsty (na přední noze 4, na zadní 3) se na mělké půdě roztahují od sebe, což jim usnadňuje chůzi především v bahně. Žijí samotářsky, samec se samicí se potkává pouze při rozmnožování. Po březosti 400 dnů samice rodí jediné mládě. Do věku 6-8 měsíců mládě zdobí bílé podélné pruhy po celém těle. S matkou zůstává téměř 1 rok.

Zajímavosti:
- vývojově patří tapíři k nejstarším savcům na zemi, za posledních 35 miliónů let se změnili jen nepatrně
- název tapír znamená v řeči brazilských indiánů „tlustý“, což charakterizuje tuhou  kůži tapíra

Ochrana druhu
Jeho stavy klesají vzhledem ke kácení pralesů.

Tapír jihoamerický

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín