Open Nav

Tapír čabrakový
(Tapirus indicus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Tapír čabrakový

  • Domovina

    jižní Barma, Thajsko až Malajsie, Sumatra

  • Biotop

    tropické deštné lesy

  • Potrava

    tráva, listí, pupeny, plody

  • Velikost

    hmotnost až 300 kg
    délka těla až 2,5 m

Tvarem těla, chůzí a způsobem života se tapír vzdáleně podobá vepři, nejbližšími příbuznými jsou však nosorožci, koně a zebry. Na zadních nohou má 3 prsty, na předních pak 4 prsty. Na třetím nejvyvinutějším je nejlépe patrné kopýtko. Výborně plave, ve vodě hledá i úkryt před predátory. Je to plaché zvíře, žije samotářsky. Dospělý samec si teritorium hlídá a hranice značkuje močí, kterou vystřikuje směrem dozadu. K samici se připojuje jen v období páření. Mládě přichází na svět po 390 dnech březosti. S matkou tráví prvních 6-8 měsíců života.

Zajímavosti:
- tapír čabrakový byl po celá staletí loven pro maso i pro kůži, která je velmi pevná a trvanlivá
- stejně jako hroch umí chodit po dně řeky nebo jezera.

Ochrana druhu
Ohrožený druh v důsledku lovu a kácení pralesů.

Tapír čabrakový

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín