Open Nav

Tamarín tmavohřbetý
(Saguinus nigricollis graellsi)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Tamarín tmavohřbetý

  • Domovina

    Kolumbie, Brazílie, Ekvádor, Peru

  • Biotop

    tropické deštné lesy

  • Potrava

    ovoce, semena, oříšky, nektar, hmyz


  • Velikost

    hmotnost 475 g
    velikost těla 22 cm

Tamaríni patří společně s kosmany, lvíčky a kalimikem do skupiny ploskonosých opic, čeledi kosmanovitých. Pro všechny je společný drobný vzhled a nehty místo drápů. Ocas, který je delší než trup, není nikdy chápavý. Žijí v malých skupinách čítajících 4 až 12 jedinců. Po březosti 140 dní porodí samice mláďata. V drtivé většině přicházejí na svět dvojčata. S péčí o potomky pomáhá otec i ostatní dospělí členové skupiny. První dny života stráví malý tamarín na břiše jednoho z rodičů. Přibližně po 3 týdnech začne prozkoumávat okolí, rodiči jej však vozí ještě 3-4 týdny.

Zajímavosti:
- ve volné přírodě přivádí na svět mláďata jen dominantní samice, ostatní samice a samci vypomáhají při péči o mláďata
- tamaríni byli často pozorováni i při hře.

Ochrana druhu
Ohroženi hlavně ztrátou původního životního prostředí.

Tamarín tmavohřbetý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín