Open Nav

Surikata
(Suricata suricatta)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Surikata

  • Domovina

    jižní Afrika

  • Biotop

    savany, polopouště, pouště

  • Potrava

    hmyz, drobní savci a ptáci, plazi

  • Velikost

    hmotnost 0,6-1 kg
    délka těla 25-35 cm

Surikata je malá a čiperná šelma. Nejtypičtějším znakem jsou silné hrabavé drápy. Zvláštní záhyb na ušním boltci uzavírá a chrání zvukovod před nečistotami. Žije ve skupinách čítajících 10-30 členů ve starých termitištích nebo norách po jiných zvířatech. Své podzemní království neustále upravují. Nejméně jeden člen hlídá skupinu před predátory. Po březosti 11 týdnů rodí dominantní samice 2-5 slepých a holých mláďat. Po několika dnech jsou odstavena, matka s ostatními chodí na lov a o potomky pečují "chůvy". Mláďata noru opouští po 3 týdnech.

Zajímavosti:
- podzemní království jedné surikatí rodiny může mít až 90 východů
- surikaty přežijí i taková uštknutí štírem nebo hadem, která by pro člověka mohla být smrtelná.

Ochrana druhu
Není ohrožena.

Surikata

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín