Open Nav

Sup Rüppellův
(Gyps rueppellii)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Sup Rüppellův

  • Domovina

    subsaharská Afrika

  • Biotop

    savany, pouště, hory

  • Potrava

    mršiny

  • Velikost

    hmotnost 6,8-9 kg
    délka těla 101 cm

Sup Rüppellův je společenský pták. Vytváří kolonie čítající 30-40 jedinců, kteří spolu nocují a shlukují se u zdrojů potravy. Hřadují na skalních útesech. Většinu času během dne tráví ve vzduchu. Využívají stoupavých teplých vzdušných proudů, na kterých plachtí celé hodiny bez pohybu křídel. Létá ve velkých výškách a sleduje ostatní supy, zda neobjeví uhynulé zvíře. Jakmile první objeví mršinu, slétají se k ní a podle určitého pravidla se krmí. Žije v trvalých párech. Hnízdo o průměru až 2,5 m staví na skalách. Samice snáší jediné vejce, při sezení a pětiměsíční péči o mládě se střídají oba rodiče.

Zajímavosti:
- na tělech mrtvých zvířat má nejraději měkké tkáně a vnitřní orgány
- patří k druhům zastiženým v obrovských výškách (údajně až 11 000 m).

Ochrana druhu
Prozatím není ohrožen.

Sup Rüppellův

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín