Open Nav

Sup mrchožravý
(Neophron percnopterus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Sup mrchožravý

  • Domovina

    jižní Evropa, Asie, Arábie, Afrika

  • Biotop

    stepi, otevřená krajina

  • Potrava

    mršiny

  • Velikost

    hmotnost 1,6-2,2 kg
    délka těla 58-70 cm

Sup mrchožravý, který je jen o málo větší než krkavec, je jedním z nejnápadnější supů. Jeho peří je převážně bílé s černým lemem letek, které jsou silně kontrastní. Žlutý obličej je lysý, protože pera by se při zpracování mršiny rychle ušpinila. Žijí v trvalých párech. Většinu času tráví ve vzduchu a hledají potravu. V období rozmnožování partneři budují na chráněném skalním převisu hnízdo. Samička snáší 2 vejce, mláďata se líhnou po 42 dnech. Při sezení na vejcích i péči o mláďata se oba rodiče střídají.

Zajímavosti:
- u zdechliny čeká, až se nasytí silnější mrchožrouti, protože se slabým zobákem nedokáže dostat přes kůži
- je pověstný tím, že bere do zobáku kámen a pak ho vrhá na vejce velkých ptáků, aby rozbil skořápku.

Ochrana druhu:
Početní stavy se stále snižují. V roce 2007 zařazen na seznam ohrožených zvířat.

Sup mrchožravý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín