Open Nav

Sup bělohlavý
(Gyps fulvus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Sup bělohlavý

  • Domovina

    jižní Evropa, Střední Asie, Arábie, Afrika

  • Biotop

    otevřená krajina, skalní štíty

  • Potrava

    mršiny

  • Velikost

    hmotnost 6-11 kg
    délka těla 95-110 cm

Supi patří do řádu dravců, odlišují se však typickými znaky. Mají dlouhý krk, relativně tupé drápy, dokonale plachtí. Společně s kondory mají ze všech dravců nejdelší křídla. Živí se výhradně mršinami, u uhynulého zvířete zachovávají přísný hodnostní pořádek. Nocují ve skupinkách po 30-40 jedincích na skalních štítech nebo římsách. Své nocoviště opouštějí zrána, jakmile se vzduch prohřeje natolik, aby se vytvořily stoupavé vzdušné proudy. Partneři si hnízdo staví ve skalních výklencích, při sezení na jediném vejce se 50-58 dní střídají oba dva rodiče. O mládě pečují 4 měsíce.

Zajímavosti:
- při hodování na mršině se občas tak „nacpe“, že musí část sežrané potravy vydávit, aby mohl vzlétnout
- ZOO Zlín do volné přírody v Bulharsku vypustila již 4 supy bělohlavé odchované v zoo.

Ochrana druhu:
Ohrožený druh. 

Sup bělohlavý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín