Open Nav

Slunatec nádherný
(Eurypyga helias)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Slunatec nádherný

  • Domovina

    od jižního Mexika po Bolívii a střed Brazílie

  • Biotop

    vlhké tropické lesy

  • Potrava

    korýši, měkkýši, vodní hmyz

  • Velikost

    hmotnost 220-250 g
    délka těla 43-48 cm

Slunatec svým vzhledem připomíná malou volavku. Stejně jako ona vydrží celé hodiny stát mezi rákosím poblíž břehu bez nejmenšího pohybu s krkem nataženým nazad. Když čelí nepříteli, vějířovitě roztáhne ocas a křídla, na nichž má velké skvrny podobné očím. Jeho peří je měkké jako u sov, umožńuje mu velmi tichý let. Žije v párech. Hnízdo z větví, listí, mechu a bahna si partneři staví na stromě. Společně se střídají při sezení na vejcích i péči o mláďata. Mláďata již po třech týdnech hnízdo opouští, létat se naučí až za několik týdnů.

Zajímavosti:
- při ohrožení na hnízdě pohybuje krkem dopředu a dozadu a syčí jako had
- postoj, při kterém ptáci ukazují skvrny na křídlech, byl dříve požován za projev toku. Dnes víme, že se jedná o obranné chování.

Ochrana druhu
Není ohrožen.

Slunatec nádherný

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín