Open Nav

Slon africký
(Loxodonta africana)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Slon africký

  • Domovina

    subsaharská Afrika

  • Biotop

    savany, polopouště, pouště

  • Potrava

    tráva, listí, větve

  • Velikost

    hmotnost 2,7-6,3 t
    délka těla 6-7,5 m

Typickými znaky největších suchozemských savců jsou kly (přeměněné horní řezáky) a pohyblivý chobot, který vznikl srůstem a prodloužením horního pysku a nosu. Velikosti těla odpovídá i množství potravy, které kolísá od 300 do 450 kg. Samec a samice se setkávají pouze v období páření. Zatímco samci vytvářejí mládenecké skupiny nebo žijí samotářsky, samice společně s mláďaty vytvářejí rodinné klany čítající 20 až 30 zvířat. Mládě přichází na svět po březosti 22 měsíců, měří na výšku 1 m a váží 100 kg. Mateřské mléko pije tlamou, chobot se naučí používat teprve ve 3 měsících.

Zajímavosti:
- slon je mimochodník, pohybuje se vždy oběma nohama na jedné straně těla
- krátkodobě vyvine rychlost až 30 km/hod.
- kůže chobotu, boků těla a končetin dosahuje tloušťky 3 cm.

Ochrana druhu
Jeden z nejvíce ohrožených afrických druhů zvířat.

Slon africký

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín