Open Nav

Pštros dvouprstý
(Ruthio camelus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Pštros dvouprstý

  • Domovina

    subsaharská Afrika

  • Biotop

    savany, polopouště a pouště

  • Potrava

    traviny, zrní, listy, květy, ovoce, hmyz

  • Velikost

    hmotnost až 150 kg
    výška těla až 2,7m

Pštros je největším žijícím ptákem světa. Pomocí silných nohou dokáže běžet rychlostí 70km/h. Při nejvyšších rychlostech mohou jednotlivé kroky měřit až 4 metry. Většinou žije v menších skupinách. Pštrosí rodinu tvoří jeden samec a harém 3-4 samic. V době rozmnožování samec vytváří v půdě nebo písku asi jeden metr široké hnízdo hluboké 25 cm. Po páření do něj jednotlivé samice snáší 7-12 vajec. Další péče je výhradně na samci. Mláďata se líhnou po měsíce a půl, osamostatňují se v 5 měsících. 

Zajímavosti:
-
má největší oči ze všech suchozemských obratlovců, jeho oko je větší než jeho mozek
- s potravou polyká malé kamínky, které mu pomáhají při rozmělňování potravy
- snáší největší vejce, jeho objem se vyrovná 25 slepičím.

Ochrana druhu
Není ohrožen.

Pštros dvouprstý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín