Open Nav

Prase savanové
(Phacochoerus africanus africanus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Prase savanové

  • Domovina

    subsaharská Afrika

  • Biotop

    savany

  • Potrava

    tráva, hlízy, kořeny, bezobratlí

  • Velikost

    hmotnost až 150 kg
    délka těla 1,3-1,7 m

Většina těla prasete savanového je lysá nebo porostlá jen řídkými štětinami. Bachyně je asi o 20 % menší než kanec a má také slabší tesáky. Žijí v rodinné skupině, kterou tvoří samice s mláďaty. Kanci jsou samotáři. Aktivní jsou za soumraku a v noci. Ve dne většinou odpočívají v noře, která může být až 10 m hluboká. Prasata zde hledají i úkryt před predátory. Po březosti 6 měsíců rodí samice v noře až 8 selat. Ta v noře stráví 7 týdnů, další 2 měsíce je matka vodí a kojí.

Zajímavosti: 
- prasata savanové se ráda válí v bahně a také koupou 
- dospělí se ozývají funěním, nechrochtají, selata kvičí
- pokud jsou selata v ohrožení, často nehnutě zalehnou a předstírají smrt.

Ochrana druhu
Nízké riziko ohrožení. 

Prase savanové

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín