Open Nav

Plameňák růžový
(Phoenicopterus ruber roseus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Plameňák růžový

  • Domovina

    Evropa, Asie, Afrika

  • Biotop

    mělké slané laguny

  • Potrava

    řasy, larvy měkkýšů a korýšů, hmyz

  • Velikost

    hmotnost 2,1-4,1 kg
    délka těla 120-145 cm

Plameňáci jsou velcí ptáci s neobyčejně dlouhým krkem a nohama vzhledem k celkem malému, oválnému tělu. Krk tvoří 17 obratlů. Nejnápadnějším znakem je silný a lomený zobák, po vnitřních okrajích čelistí lamelovaný. Jsou to společenští ptáci, hnízdí v koloniích čítajících i tisíc jedinců. Probíhá u nich hromadný tok, samičky pak kladou vejce takřka ve stejnou dobu. Hnízdo ve tvaru kužele si pár staví z bláta, na snůšce sedí 31 dnů oba dva rodiče.

Zajímavosti:
- za starého Říma byly jazyky plameňáků považovány za obzvláštní delikatesu
- plameňáci žijí ve výjimečně alkalických sodných a slaných vodách, mnohdy je voda natolik žíravá, že může člověku během několika málo vteřin rozleptat kůži na nohou. 

Ochrana druhu:
Není ohrožen.

Plameňák růžový

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín