Open Nav

Plameňák malý
(Phoeniconaias minor)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Plameňák malý

  • Domovina

    východní Afrika, JZ a Z Afrika, SZ Indie

  • Biotop

    mělké slané laguny

  • Potrava

    sinice, larvy měkkýšů a korýšů, hmyz

  • Velikost

    hmotnost 1,5-2 kg
    délka těla 80-90 cm

Plameňák malý je nejmenším členem rodiny plameňáků. Červenavé zbarvení způsobují karotenoidovými pigmenty, které získává z řas. Žije ve velkých koloniích, některé mohou čítat až milion jedinců. Tvoří je však jednotlivé páry. Zásnubní rituály často provádí stovky ptáků najednou. Plameňáci si staví kuželovité, až půl metru vysoké hnízdo z bláta. Při sezení na vejcích se po dobu 29 střídají oba dva rodiče. Mláďata krmí tekutou natrávenou potravou, kterou jim nechávají vtékat přímo do zobáku.

Zajímavosti:
- je to momentálně nejpočetnější druh plameňáka
- ve zlínské zoo se první mládě vylíhlo po dlouhých 35 letech chovu.

Ochrana druhu:
Není ohrožen.

Plameňák malý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín