Open Nav

Pelikán skvrnozobý
(Pelecanus phillippensis)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Pelikán skvrnozobý

  • Domovina

    jih Indie, Srí Lanka, Kambodža, Indonésie, Myanmar

  • Biotop

    mokřady, vodní plochy

  • Potrava

    ryby

  • Velikost

    hmostnost 4,1-5,7 kg
    délka těla až 140 cm

Jedná se o menší druh pelikána. Dospělí jedinci jsou zbarveni v různých odstínech bílé, šedé a hnědé, mláďata jsou však po vylíhnutí pokryta pouze bílým peřím. Pelikán skvrnozobý patří mezi společensky žijící druhy ptáků. Hnízdí v koloniích, často s jinými druhy vodních ptáků. Hnízdo si partneři staví na stromech. Samice snáší 3-4 vejce, rodiče se střídají při sezení i péči o mláďata. Ta se líhnou po 30 dnech. Hnízdo opouští ve 4 měsících.

Zajímavosti:
- typické skvrny na zobáku se u mladých pelikánů objeví po prvním roce života.

Ochrana druhu
Zapsán v Červené knize ohrožených ptačích druhů. Nejméně početný druh ze všech 8 druhů pelikánů. Jeho stavy ve volné přírodě se odhadují kolem 3 500 ptáků. 

Pelikán skvrnozobý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín