Open Nav

Pelikán bílý
(Pelecanus onocrotalus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Pelikán bílý

  • Domovina

    subsaharská Afrika, SZ Indie, J Vietnam, lokálně jižní Evropa

  • Biotop

    močály, delty řek

  • Potrava

    ryby

  • Velikost

    hmotnost 7-14 kg
    délka těla 140-175 cm

Pelikáni patří k největším létajícím ptákům. Výborně plachtí. Charakteristickým znakem je mohutný zobák (dlouhý asi 45 cm) s extrémně roztažitelným vakem pod spodní čelistí. Dospělý pták za den spořádá dva kg ryb, které polyká živé. Při rybolovu utvoří na hladině půlkruh a společně rychle plavou k břehu. Hlasitými údery křídel ženou ryby na mělčinu, kde je pochytají. Hnízdí v koloniích. Samice snáší 2 vejce, rodiče se střídají při sezení i péči o mláďata. Malí pelikáni dovedou létat až po 10 týdnech.

Zajímavosti:
- mladý pelikán spotřebuje během svého vývoje přibližně 75 kilogramů ryb
- výborným leteckým schopnostem napomáhají také velké vzdušné vaky uvnitř těla pelikána a lehké duté kosti. 

Ochrana druhu
Kromě Evropy není ohrožen.

Pelikán bílý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín