Open Nav

Parníkovka létavá
(Tachyeres patachonicus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Parníkovka létavá

  • Domovina

    pobřeží jižního cípu Jižní Ameriky, Falklandy

  • Biotop

    mořské pobřeží, jezera, řeky

  • Potrava

    měkkýši, korýši, vodní bezobratlí

  • Velikost

    hmotnost 3,6-6,1 kg
    délka těla 74-84 cm

Jedná se o šedě zbarvenou kachnu střední velikosti s mohutným zobákem, který používá k získávání potravy. Patří mezi tzv. parníkové kachny. Jak už její pojmenování napovídá, z celkem 4 druhů umí létat pouze tato parníkovka. Výborně se potápí a mohutným zobákem odtrhává přisedlé živočichy od mořského dna. Hnízdí na sladkých vodách. Samice snáší 5-8 vajec, mláďata se líhnou za 30-40 dnů. 

Zajímavosti:
-
na rozdíl od většiny ostatních kachen je jejich potrava výhradně živočišného původu
- své jméno dostaly podle zvláštního způsobu při plavání. Otáčejí křídly tak, že připomínají kolesový parník. 

Ochrana druhu
Není ohrožena.

Parníkovka létavá

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín