Open Nav

Ostralka štíhlá
(Anas acuta)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Ostralka štíhlá

  • Domovina

    sever Eurasie a Severní Ameriky

  • Biotop

    zátoky, mělká jezera a rybníky

  • Potrava

    semena, rostliny, hmyz, rybky

  • Velikost

    hmotnost až 1 300 g
    délka 51-62 cm

Ostralka je jednou z nejrozšířenějších kachen. Je totiž velmi přizpůsobivá a při hledání potravy není nijak vybíravá. Díky tomu si rychle zvykne i v nových prostředích s horšími podmínkami. Ostralky hnízdí jednotlivě. Hnízdo, které nebývá příliš kryto, si staví na zemi. Samička snáší 5-11 vajec, na kterých sama sedí. Mláďata se líhnou po 23 dnech, brzy dobře běhají, plavou i potápějí se. Létají v 6 týdnech.

Zajímavosti:
- v období rozmnožování mnozí samci své vyvolené pronásledují ve vzduchu, tyto vzdušné štvanice obvykle končívají jakýmsi „znásilněním“
- kačer ostralky, na rozdíl od většiny ostatních druhů kachen, doprovází svou družku, když vede čerstvě vylíhlá mláďata z hnízda do vody.

Ochrana druhu:
Není ohrožena. V ČR hnízdí vzácně.

Ostralka štíhlá

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín