Open Nav

Ostnák jihoamerický
(Jacana jacana)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Ostnák jihoamerický

  • Domovina

    jih Střední Ameriky, Jižní Amerika

  • Biotop

    mělké stojaté vody

  • Potrava

    hmyz, vodní bezobratlí

  • Velikost

    hmotnost 90-125 g
    délka 17-25 cm

Všech osm druhů ostnáků je pozoruhodných dlouhýma nohama s velmi dlouhými prsty. Samice jsou mnohem větší než samci.  Žijí v tzv. mnohomužství - páří se až se třemi samci. Samice snáší 4 vejce, pří hnízdění jsou role partnerů vyměněny. Samci stavějí hnízda, sedí na vejcích a starají se o mláďata. Když je chladno nebo prší, zahřívají své potomky mezi křídly a tělem. Samice naopak obhajuje teritorium proti vetřelcům.

Zajímavosti: 
- jeho mimořádně dlouhé prsty rozkládají váhu při chůzi a umožňují mu snadněji přecházet po listech plovoucích vodních rostlin. 

Ochrana druhu
Není ohrožen.

Ostnák jihoamerický

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín