Open Nav

Mravenečník čtyřprstý
(Tamandua tetradactyla)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Mravenečník čtyřprstý

  • Domovina

    Venezuela až severní Argentina, Trinidad

  • Biotop

    suché i vlhké lesy

  • Potrava

    mravenci a jiný hmyz

  • Velikost

    hmotnost až 7 kg
    délka 54-77 cm

Společně s lenochody a pásovci patří mravenečníci do skupiny savců chudozubých. Dovede výborně šplhat, obratně se pohybuje i na zemi. V okolí řitního otvoru má vyvinuté pachové žlázy, které vydávají nepříjemný zápach. Aktivní je hlavně v noci a za soumraku. Samice po březosti 130-150 dnů porodí jediné mládě, které dlouho nosí na zádech. Malý mravenečník je zbarven zcela jinak než dospělý jedinec.

Zajímavosti:
- v sebeobraně se postaví na zadní nohy, ocas slouží jako opora a předními prackami s dlouhými drápy se brání.
- při lovu jazykem doslova kmitají, za minutu ho dokáží vysunout až 150x. Za den spolykají až 9 tisíc mravenců.

Ochrana druhu:
Stále vzácnější kvůli ničení jejich životního prostředí. Jako ohrožený je zařazen i do seznamu CITES.

Mravenečník čtyřprstý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín