Open Nav

Medvěd pyskatý
(Melursus ursinus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Medvěd pyskatý

  • Domovina

    východní Indie, Sri Lanka

  • Biotop

    les

  • Potrava

    termiti, mravenci, ovoce,

  • Velikost

    hmotnost 90-140 kg
    délka těla až 190 cm

Na rozdíl od ostatních medvědů je obvykle aktivní za soumraku a v noci. Na jeho jídelníčku dominují především termiti. V termitišti vyhrabe dlouhými drápy menší otvor. Dlouhý jazyk stočí do úzké trubičky, přitiskne čenich k vysekanému otvoru, uzavře nozdry a termity a jejich larvy začne vysávat z hnízda. Způsobuje při tom hlasitý zvuk podobný hučení vysavače. Žije samotářsky, medvědi se potkávají pouze v období rozmnožování. Samice po březosti 7 měsíců porodí 2-3 bezbranná mláďata. Ta s matkou zůstávají 2-3 roky až do své dospělosti.

Zajímavosti:
- svou potravu hledá výhradně čichem, má totiž špatný zrak a velmi špatný sluch
- neznámějším, ale zcela fiktivním medvědem pyskatým byl Balú z Kiplingovy Knihy džunglí.

Ochrana druhu
Zranitelný druh.

Medvěd pyskatý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín