Open Nav

Marabu africký
(Leptoptilos crumeniferus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Marabu africký

  • Domovina

    subsaharská Afrika

  • Biotop

    savany

  • Potrava

    mršiny

  • Velikost

    hmotnost 4-8,9 kg
    délka 115-152 cm

Marabu má holou hlavu, velký a masivní zobák a pod krkem nápadný kožovitý vak, který hraje důležitou úlohu při toku. Je spojen s nosními otvory a marabu ho tak může nafukovat. I když je to typický mrchožrout, dokáže ulovit ryby, žáby nebo menší ptáky. Marabuové žijí ve skupinách tvořených jednotlivými páry. Samice snáší 2-3 vejce, mláďata se líhnou po 31 dnech. Rodiče o ně pečují 3-4 měsíce. 

Zajímavosti:
- marabu africký dokáže v teplých vzdušných proudech vystoupat až do výše 4500 m n.m.
- naráz dokáže tento mrchožrout spolknout až 1 kg masa.

Ochrana druhu 
Není ohrožen.

Marabu africký

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín