Open Nav

Mangusta černokrká
(Mungos gambianus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Mangusta černokrká

  • Domovina

    západní Afrika od Senegalu po Nigerii

  • Biotop

    vlhčí místa v savanách

  • Potrava

    bezobratlí, drobní obratlovci

  • Velikost

    hmotnost 1-2,2 kg
    délka 30-45 cm

Mangusty jsou blízkými příbuznými promyk. Charakteristickým znakem druhu je černý pásek po obou stranách světlého krku. Žijí v koloniích, které čítají až 30 jedinců. Jako úkryty si vyhrabávají nory nebo využívají nory jiných savců, které obývá celá skupina společně. Jsou velmi aktivní. V případě ohrožení dokáží vetřelce přesně zasáhnout zapáchajícím sekretem. Samice rodí po březosti dlouhé 60 dní 2 až 6 mláďat. Při narození váží jen 20 g.

Zajímavosti:
- tyto mangusty chováme jako jediná zoo v Evropě

Ochrana druhu
Je vedena v Červené knize ohrožených druhů.

Mangusta černokrká

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín