Open Nav

Lenochod dvouprstý
(Choloepus didactylus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Lenochod dvouprstý

  • Domovina

    od Kolumbie a Guyany po Peru a severní Brazílii

  • Biotop

    tropický prales

  • Potrava

    listí, pupeny, ovoce

  • Velikost

    hmostnost 6-8 kg
    délka 60-85 cm

Lenochodi prožijí celý život vzhůru nohama. Ačkoliv mají v předních nohách značnou sílu, na rovném podkladu je neunesou. Hlavou otočí až o 270˚, to jim umožňuje 8–9 krčních obratlů. Srst jim roste směrem od břicha k hřbetu, dešťová voda po nich snadno stéká. Mezi chlupy v srsti lenochoda rostou mikroskopické řasy, které dodávají srsti zelenavé krycí zbarvení. Žijí samotářsky, obě pohlaví se potkávají pouze v období rozmnožování. Samice po březosti 5-6 měsíců rodí 1 mládě. Kojí je asi jeden měsíc, půl roku je nosí na své hrudi.

Zajímavosti:
- lenochodi jsou podstatně lepší plavci než chodci 
- tělesná teplota je velmi proměnlivá, kolísá od 24 do 33˚C.

Ochrana druhu
Nejvíc je ohrožuje ztráta jejich přirozeného životního prostředí.

Lenochod dvouprstý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín