Open Nav

Labuť černokrká
(Cygnus melanocoryphus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Labuť černokrká

  • Domovina

    Jižní Amerika od Paraguaye po Falklandy

  • Biotop

    mokřady, jezera, říční delty

  • Potrava

    rostliny

  • Velikost

    hmotnost 3,5-6,7 kg
    délka 102-124 cm

Labuť černokrká je nejmenším zástupcem celé skupiny. V dospělosti váží max. 6 kg, ve srovnání s nejznámější labutí velkou (hmotnost kolem 15 kg) působí trochu jako trpaslík. Ve volné přírodě obývá pouze jižní část jihoamerického kontinentu. Žijí v monogamních párech. Samice snáší až 8 vajec, na kterých 36 dní sedí oba dva rodiče. Typické zbarvení dospělých mláďata získají v jednom roce života.

Zajímavosti:
- je ornitology považována za nejkrásnější labuť světa
- přibližně do stáří jednoho měsíce vozí oba rodiče malé labutě na svých zádech. Tento jev je mezi vodními ptáky naprosto unikátní.

Ochrana druhu:

Není ohrožena. 

Labuť černokrká

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín