Open Nav

Labuť černá
(Cygnus atratus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Labuť černá

  • Domovina

    Austrálie, Tasmánie, vysazena na Novém Zélandě

  • Biotop

    jezera, rybníky, pomalu tekoucí řeky

  • Potrava

    vodní rostliny, tráva

  • Velikost

    hmotnost 3,7-8,7 kg
    délka 110-140 cm

Labuť černá patří mezi velké vodní ptáky. Vytváří páry, které spolu setrvávají po celý život. Jestliže však jeden partner uhyne, vytvoří se velmi rychle nový pár. Partneři si staví hnízdo o průměru 1 m. Samička snáší 5-6 vajec, na kterých střídavě se samcem sedí 35-48 dní. Nekrmivá mláďata ihned po oschnutí vyplouvají na vodu. Rodiče o ně pečují téměř 3 měsíce. 

Zajímavosti:
- má nejdelší krk ze všech labutí, jeho délka v letu je mnohem větší než polovina celkové délky ptáka
- je vynikajícím letcem
- labutě nejsou němé, vydávají různé funivé zvuky, v době toku se dorozumívají hlasitým troubením.

Ochrana druhu
V současné době se postupně vrací do všech původních oblastí rozšíření. 

Labuť černá

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín