Open Nav

Kuňka východní
(Bombina orientalis)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Kuňka východní

  • Domovina

    Asie, Korea, Čína, východní Rusko

  • Biotop

    pomalu tekoucí nebo stojaté vody

  • Potrava

    hmyz

  • Velikost

    délka 5-6 cm

Většinu času tráví kuňky východní ponořené v mělké vodě u břehu nebo na souši v bezprostřední blízkosti břehu. Samice jsou zpravidla zavalitější a větší než samci. Ti však mají delší a silnější přední končetiny. V přírodě se páří na jaře po zimním spánku. Sameček láká samičku zvučným kuňkáním, které připomíná štěkání. Samička naklade na vodní rostliny kolem 100 vajíček, které sameček ihned oplodní. Pulci se líhnou po 3-8 dnech, metamorfóza nastává po 4-6 týdnech.

Zajímavosti:
- kuňky mají okrouhlý, málo pohyblivý nevymrštitelný jazyk, proto kořist chytají přímo do čelistí.

Ochrana druhu
Není ohrožena.

Kuňka východní

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín