Open Nav

Kudu velký
(Tragelaphus strepsiceros)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Kudu velký

  • Domovina

    jižní a východní Afrika až po Etiopii

  • Biotop

    akáciové porosty, skalnatá a kopcovitá krajina

  • Potrava

    listí, větvičky, plody, tráva

  • Velikost

    hmotnost 200-300 kg
    délka 1,85-2,45 m

Samci kudu jsou znatelně větší než samice, častěji projevují agresivitu, zvláště využívají vrčení a funění. Mají dlouhou hřívu a velké, dvaapůlkrát spirálovitě zatočené rohy. Samice jsou bezrohé. Žijí v menších skupinkách tvořených samicemi s mláďaty. Dospělí samci jsou samotáři. Mládě přichází na svět po osmiměsíční březosti. Mladí samci se osamostatňují ve věku 6 měsíců, samičky kolem prvního až druhého roku života.

Zajímavosti:
- kudu velký překonává křoviny velkými skoky, dva a půl metru vysoký plot pro něj není žádnou překážkou
- rohy začínají samcům růst od šestého měsíce života, konečnou podobu dostávají v šestém roce života.

Ochrana druhu 
Jeho početní stavy klesají kvůli masivnímu lovu a mizení zalesněných ploch.


Kudu velký

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín